Pátek, 24 května
Shadow

Olomouc se proměnila v rekordní tvarůžkové království. Na festivalu se spotřebovalo 6 500 kilo tvarůžků

Spread the love

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Během 7. ročníku Olomouckého tvarůžkového festivalu dorazilo přibližně 23 000 návštěvníků. Návštěvníci přímo zkonzumovali na místě nebo si zakoupili na stáncích 6 500 kilo tvarůžků. Návštěvnost i spotřeba tvarůžků měly rekordní parametry. Historický souboj kuchařů o titul Tvarůžkového krále opanoval Michal Duračka z restaurace Asado grill. Tvarůžkové dobroty od tradičních věnečků a koleček přes ochucené kousky až po různé tvarůžkové speciality jako burgery nebo zákusky si vychutnávali tisíce milovníků dobrého jídla v sobotu i v neděli v hanácké metropoli Olomouci.


„Lidem chutnala nejen kolečková tvarůžková klasika, ale i tvarůžky upravené do rozmanitých podob a chutí. Olomoucké tvarůžky jsou prostě pochutinou, která je tradiční a voňavou součástí naší gastro kultury. Velké díky patří městu Olomouc, které náš region a jeho bohatství úspěšně představuje návštěvníkům i přes chuťové pohárky,“ uvedl Leoš Kalandra, Vedoucí obchodu a marketingu společnosti A. W., výrobce tvarůžků pod značkou Olomoucké tvarůžky.

TVARŮŽKOVÁ ZAJÍMAVOST 100 g Olomouckých tvarůžků obsahuje více bílkovin než kuřecí nebo krůtí prsa a pouhých 0,5 g tuku. Olomoucké tvarůžky jsou pro své nutriční hodnoty oblíbenou potravinou vyznavačů zdravého životního stylu.

Olomoucký tvarůžkový festival přinesl v roce 2024 také jednu zásadní novinku. Velký kulinářský souboj špičkových kuchařů na hlavním pódiu na Horním náměstí. První Tvarůžkový král nese jméno kuchaře Michal Duračka z restaurace Asado grill. „Bylo to úžasné kuchařské představení těch nejlepších mistrů svého oboru. Velmi nás těší, že se to setkalo také s velkým ohlasem veřejnosti, která svým hlasem rozhodla o korunovaci historicky prvního Tvarůžkového krále,“ uvedla Karin Vykydalová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu magistrátu města Olomouc.
Oblíbený a každoroční gastronomický svátek, který organizuje Odbor kultury a cestovního ruchu statutárního města Olomouce, letos naservíroval na sedm desítek prodejců pestrých pochutin, přes 35 prodejců řemeslných produktů, zlatavý mok z místních minipivovarů a také skvělý doprovodný program včetně hudebních vystoupení pro velké i malé návštěvníky.