Sobota, 18 ledna
Shadow

Štítek: olomoucké tvarůžky

Tip na podzimní výlet pro rodiny s dětmi: Oblíbená dětská stezka v Muzeu Olomouckých tvarůžků

Tip na podzimní výlet pro rodiny s dětmi: Oblíbená dětská stezka v Muzeu Olomouckých tvarůžků

TOP MIX
Muzeum Olomouckých tvarůžků prodlužuje oblíbenou dětskou stezku „Putování za tvarůžkovým strašidlem“ až do konce listopadu. Stezka,původně připravená pouze pro Noc v Muzeu, přilákala stovky návštěvníků a slavila velký úspěch. Organizátoři se ji proto rozhodli ponechat přístupnou déle. Rodiče s dětmi tak mají ještě šanci vydat se na cestu Muzeem Olomouckých tvarůžků. Děti budou plnit zábavné úkoly a odhalovat jméno strašidla. „Reakce návštěvníků nás opravdu potěšily, proto chceme dát šanci i těm, kteří nemohli přijít během Noci v Muzeu. Stezku necháme otevřenou až do konce listopadu,“ řekl Leoš Kalandra, vedoucí obchodu a marketingu společnosti A. W., výrobce tvarůžků pod značkou Olomoucké tvarůžky. Noc v Muzeu Olomouckých tvarůžků, která proběhla 1. listopadu, zaznamenala rekordní návšt...
Olomoucké tvarůžky zvou do Loštic na strašidelnou Muzejní noc

Olomoucké tvarůžky zvou do Loštic na strašidelnou Muzejní noc

TOP MIX
Muzeum Olomouckých tvarůžků, které je jediné svého druhu v České republice, připravilo pro všechny milovníky historie a zábavy večer plný aktivit pro děti idospělé. V rámci Muzejní noci, která proběhne 1. listopadu od 17:00 do 20:00, budou mít návštěvníci možnost zažít netradiční prohlídku v prostorách tvarůžkového muzea. Akce nabídne doprovodný program, občerstvení a výstavu historických fotografií z výroby Olomouckých tvarůžků. Vstup na akci je zdarma. Dospělí si mohou zasoutěžit v tipování počtu Olomouckých tvarůžků pod poklopem a vyhrát zajímavé ceny. Chybět nebude ani ochutnávka tradičních tvarůžkových specialit, tvarůžkových štrúdlů, punče a dalších dobrot. Pro malé návštěvníky je připravena napínavá stezka za tvarůžkovým strašidlem, během které budou plnit různé úkoly a luštit há...
Historický a unikátní snímek tvarůžkového průkopníka slaví 115 let

Historický a unikátní snímek tvarůžkového průkopníka slaví 115 let

TOP MIX
Před 115 lety byla pořízena první historická fotografie, která zachytila Aloise Wesselse a jeho zaměstnance při výrobě tvarůžků v Lošticích. Tentosnímek, pořízený na dvoře domu č. 57 na ulici Palackého, připomíná nejen dlouhou tvarůžkovou historii, ale i trvalou spojitost s místem, kde výroba Olomouckýchtvarůžků dodnes probíhá. Alois Wessels převzal rodinný podnik po svém otci a zakladateli, Josefu Wesselsovi, v roce 1897 Pod jeho vedením se malá rodinná živnost proměnila ve významný výrobní podnik. Díky jeho odhodlání modernizovat výrobu a investovat do nových technologií se tvarůžkárna v Lošticích rychle rozrostla. Během pouhých dvaceti let se firmě podařilo stát se největším výrobcem tvarůžků v Rakousku-Uhersku. „Odkaz Aloise Wesselse a jeho otce je pro nás velkou inspirací. Je nám c...
Jak uchovat Olomoucké tvarůžky v té nejlepší kvalitě? Zásadní je správnáteplota skladování

Jak uchovat Olomoucké tvarůžky v té nejlepší kvalitě? Zásadní je správnáteplota skladování

TOP MIX
Svět sýrů je rozmanitý a nabízí širokou paletu chutí. Velmi oblíbené jsou například zrající sýry, mezi něž patří i jediný původně český sýr – Olomoucké tvarůžky.Chlouba české sýrařské tradice se pyšní bohatou historií, nezaměnitelnou chutí a vysokou výživovou hodnotou. Jak ale zajistit, aby si tvarůžková delikatesa udržela svou plnou chuť a aroma co nejdéle? Existuje několik tisíc druhů sýrů, které se liší zpracováním a konzistencí. Jednou z oblíbených kategorií jsou zrající sýry, které procházejí procesem zrání. Během tohoto období se odehrávají složité biochemické procesy ovlivňující chuť, vůni a texturu sýra. Zrající sýry vyžadují zvláštní péči, protože jejich kvalita se neustále vyvíjí a závisí na teplotě, vlhkosti a typu kultury. Typickým představitelem zrajících sýrů jsou právě Ol...
Třikrát Olomoucké tvarůžky na grilu – tradiční lahůdkav netradičním provedení

Třikrát Olomoucké tvarůžky na grilu – tradiční lahůdkav netradičním provedení

TOP MIX
Tvarůžkový hamburger nebo plněné žampiony? Grilovací sezóna je v plném proudu a s ní přichází čas na zkoušení nových a netradičníchpochoutek. Olomoucké tvarůžky na grilu jsou zajímavým a chutným způsobem, jak si zpestřit letní posezení s přáteli a rodinou. Díky široké škále chutí a variací si každý najde tu pravou kombinaci, která mu zaručeně zachutná. Vyzkoušejte tři netradiční tvarůžkové recepty na gril. Olomoucké tvarůžky se vyrábí z netučného kyselého tvarohu bez použití syřidel, barviv, aromat ani stabilizátorů, takže jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu. Jsou jediným původním českým sýrem, který je řazen mezi zrající stolní sýry a díky svému nízkému obsahu tuku mají i nízkou energetickou hodnotu. Pro zdravé letní grilování jsou jako stvořené. „Olomoucké tvarůžky jsou ideální volbou...
Tvarůžková revoluce: Před 100 lety se z formovacího stroje vykutálel první tvarůžek

Tvarůžková revoluce: Před 100 lety se z formovacího stroje vykutálel první tvarůžek

TOP MIX
Od pleskání přes klapačku až po formovací stroj. Společnost A. W., výrobce tradičních Olomouckých tvarůžků, slaví významné jubileum. V roce 1924 se v loštické tvarůžkárně roztočil první formovací stroj a odstartoval revolucive výrobě jediného původního českého sýra. Formovací stroj dokázal vyrobit neuvěřitelných 10 000 tvarůžků za hodinu a umožnil tak tvarůžkovou pochoutku dostat k mnohem většímu množství zákazníků. Historie výroby tvarůžků sahá až do 16.  století, kdy se formovaly ručně v malých domácích dílnách. „V 19. století došlo k rozvoji průmyslové výroby a v roce 1876 Josef Wessels založil první tvarůžkárnu v Lošticích. Jeho syn Alois Wessels se stal v tomto oboru průkopníkem a v roce 1897 založil firmu, která dodnes nese jeho jméno,“ popisuje vznik výroby tvarůžků v Lošticích M...